Koulutus peruttu!

Siitepölyn, pergan, propoliksen sekä kuhnuritoukkien käsittely käytännössä- koulutuspäivä

More than honey –hanke

 

Yhteistyössä: Satoa ja laatua pölytyspalvelulla -hanke ja InsectSavo -hanke                                                   

4.4.2020 klo 10-16. Ylä-Savon ammattiopisto, Asevelikatu 4, 74100 IISALMI                                                   

Työskentelymuoto: ryhmät, jotka kiertävät kaikissa aiheissa

 

Ohjelma

Työskentelyryhmät

Siitepöly

  • erilaiset siitepölyn keruulaitteet
  • siitepölyn käsittely keruun jälkeen
  • kuivaaminen, kuivuuden toteaminen
  • puhdistaminen, pakkaaminen ja pakkausmerkinnät

Perga

  • pergakakkujen käsittely keruun jälkeen
  • pergakakkujen murskaaminen
  • pergan puhdistaminen, pakkaaminen ja pakkausmerkinnät

Propolis

  • propoliksen kerääminen, erilaisia keruulaitteita
  • propoliksen irrottaminen keruulevystä tms. ja puhdistaminen
  • propolis-etanoliuutteen tekeminen, eri vaihtoehtoja
  • erilaisia tuotteita propoliksesta
  • propoliksen pakkausmerkinnät
  • etanolin käytön lainsäädäntö

Kuhnuritoukat

  • kuhnuritoukkien oikea keruutekniikka
  • kerättyjen toukkien käsittely ja pakastaminen
  • vahan poistaminen, toukkien pakkaaminen ja pakkausmerkinnät
  • toukkien logistiikka ostajalle
  • kuhnurireseptiikkaa

Päivän aikana tehdään ruokaa kuhnuritoukista ja muista mehiläistuotteista.

Ilmoittautumislomakkeet löytyvät hankkeen nettisivuilta.

https://www.mehilaishoitajat.fi/more-than-honey-hanke/hankkeen-koulutukset/

Tiedustelut: Anneli Salonen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

puh. 050 4706411

 

Piia Kekkonen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

puh. 0447856686

 

 

logot

 

Tule mukaan hankkeen työpajoihin ja osallistu yritysvierailuihin. Keräämme kiinnostusta ja ideoita sekä yhteystietoja hyönteistyöpajoja varten. Kerro mielenkiinnosta ja jätä yhteystiedot oheisen linkin kautta.

https://link.webropolsurveys.com/S/B46C435C2F6DEA10

 

Insect-Savo hankeen kyselyllä kartoitetaan kiinnostusta hyönteispitoisen ruuan tarjoamiseen lemmikeille. Kyselyyn vastaaminen kestää noin 3 minuuttia. Vastattuasi voit osallistua leffalippujen arvontaan!

https://link.webropolsurveys.com/S/53A36DABA0663CA7

 

 

Tule mukaan hankkeen työpajoihin ja osallistu yritysvierailuihin. Keräämme kiinnostusta ja ideoita hyönteistyöpajoja varten. Osallistu ja jätä yhteystiedot oheisen linkin kautta.

https://link.webropolsurveys.com/S/B46C435C2F6DEA10

 

 

 

kotisirkka lauta jauhomato kenno

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hyönteisalan ajankohtaisista asioista ja verkostoitumaan!

Hyönteisalan monet mahdollisuudet –ajankohtais- ja verkostoitumisseminaari Iisalmessa Savonia-ammattikorkeakoululla 13.11.2019
Päivän aikana hyönteisalan asiantuntijat kertovat alan monista liiketoimintamahdollisuuksista: Miten kuluttajatutkimustietoa hyödynnetään hyönteisalalla? Millaista raaka-ainetta hyönteiset ovat ammattikeittiön näkökulmasta? Entä miten hyönteiset toimivat biomassojen käsittelijöinä?
Lisäksi kuulemme hyönteistalouden mahdollisuuksista lemmikkieläimille sekä hyönteistoimialan liiketoiminnan mahdollisuuksista. Pölyttäjistä saatavista palveluista ja tuotteista kertoo Suomen Mehiläishoitajain Liitto. Yrityspuheenvuoron pitää Savonia Grasshopper. Päivä päättyy työpajatyöskentelyyn.
Tilaisuus on suunnattu hyönteisalalla toimiville ja alasta kiinnostuneille, opiskelijoille ja siitä kiinnostuneille toimijoille. Tarkemman ohjelman löydät seuraavalta sivulta. 

Tilaisuus on maksuton ja avoin. 

Tapahtumassa on tarjoiluja, joten ilmoittauduthan etukäteen 7.11.2019 mennessä:

https://link.webropolsurveys.com/S/CB8BE9D815376E49                          qr koodi tilaisuuteen

Tiedolla hyönteisalan tulevaisuuteen -hankkeen seminaari 13.11.2019
Savonia-ammattikorkeakoulu, auditorio, Haukisaarentie 2, 74130 Iisalmi

Mahdollisuus osallistua myös etäyhteydellä.
Etäyhteydellä: https://savonia.zoom.us/my/piia.kekkonen

Ohjelma:
klo 8:45 Aamukahvit ja etäyhteyksien testausta
klo 9:00 Tervetuloa. Miten Savonia-ammattikorkeakoulu innovoi uutta? Petri Kainulainen, Savonia-ammattikorkeakoulu
klo 9:15 Hyönteisalan monet mahdollisuudet. Erikoistutkija Susanne Heiska, Luonnonvarakeskus
klo 9:35 Kuluttajalähtöisyys tuotekehityksen viitoittajana ja testauksen merkitys tuotteistuksessa, case: opiskelijaprojekti/ Future Food-yksikkö. Johanna Kantala, Savonia-ammattikorkeakoulu
klo 10:00 Kuluttajatutkimustiedon hyödyntäminen hyönteisalalla. Salla Willman, Savonia-ammattikorkeakoulu
Klo 10.20 Hyönteisruoka ammattikeittiössä. Etäyhteydellä lehtori Ilkka Latomäki, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
Klo 10:40 Hyönteiset biomassojen käsittelyssä. Projektityöntekijä Sami Virtanen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Klo 11:00 Hyönteistoimialan liiketoiminnan kehittäminen. Lehtori Tiina Wickman-Viitala, Tampereen ammattikorkeakoulu
Lounas
klo 12:30 Hyönteistuotteita erikoismarkkinoille – case lemmikkieläinrehut. Titta Järveläinen, Oulun ammattikorkeakoulu
klo 12:50 "Mehiläistaloudesta saatavat tuotteet – hunajasta pölytyspalveluun".
Suomen Mehiläishoitajain Liitto, etäyhteydellä Eeva-Liisa Korpela
klo 13:15 Hyönteistalouden kehittämistä Pohjois-Savossa - InsectSavo –hanke. TKI-asiantuntija, Piia Kekkonen
klo 13:25 Yrityspuheenvuoro- Savonia Grasshopper, Hasse Wallen.
Työapajatyöskentelyä ja kahvit
klo 15:30 Loppusanat ja yhteenveto. Susanne Heiska, Luonnonvarakeskus

seminaarin osallitujatahot

Kasvava hyönteisteollisuus etsii jatkuvasti uusia potentiaalisia hyönteislajeja, joiden avulla voidaan turvata vaihtoehtoisten proteiininlähteiden tuotanto.

FM Vilma J. Lehtovaaran väitöstutkimuksessa tarkasteltiin hepokattilajia, joka on merkittävä syötävä hyönteislaji Itä-Afrikassa, erityisesti Ugandassa. Tutkimuksessa havaittiin, että tämän hepokattilajin rasvahappokoostumusta voidaan muokata merkittävästi ihmisen terveydelle suotuisemmaksi kasvatuksen aikana.

Haastattelun voi kuunnella UEFIN podcastina

 

Lisää artikkeleita...

Hankkeen toteuttajat

toteuttajat

Hankkeen rahoittajat ja sponsorit

rahoittajat