Materiaalit

Sivulta löydät tietoa työpajatyöskentelystä, ruokaohjeita sirkkaruokiin ja tietoa hankkeen tuloksista  videoina ja materiaaleina.

1. Hyönteisten kasvatus ja laadun hallinta (video)

2. Reseptejä hyönteisruoista (video + ohjeet)

3. Työpajatyöskentelyn tulokset (videotallenteet ja materiaalit)

 

1. Hyönteisten kasvatus ja laadun hallinta

Video hyönteisten kasvatuksesta ja laadun hallinnasta. Videolla käsitellään hyönteisten kasvatukseen ja laadun hallintaan liittyvistä asiosta, joita käytiin hankkeen aikana läpi:

Video hyönteisten kasvatuksesta ja laadun hallinnasta

2. Reseptejä hyönteisruoista

Reseptejä hyönteisruoan valmistukseen. Ohjeen laatinut Oulun Maa-ja kotitalousnaiset. 

reseptejä sirkkaruokiin pdf

Sirkkanuudeliwok- Youtube -video

Sirkka-rieskalasagne Youtube-video

 

3.  Työpajatyöskentelystä

 

InsectSavo-hanke järjesti työpajan  hyönteislajien kasvatuksesta 25.5.2020. Asiantuntijoina olivat Miika Tapio, Luonnonvarakeskus ja Laura Leinonen, Ylä-savon ammattiopisto.

Materiaalit työpajan asiantuntijapuheenvuoroista:

Miika Tapio: Mustasotilaskärpäsen kasvatus. Video Youtubessa (kesto 20min 58 s)

https://youtu.be/rsanHqQ6x7w

Miika Tapio: Hyönteisten ruokinta. Video Youtubessa (kesto 17 min 06 s)

https://youtu.be/hUFr_xiGehU

Laura Leinosen luentomateriaali kotisirkan, kenttäsirkan ja jauhomadon kasvatuksesta:

Leinonen:Kotisirkan, kenttäsirkan ja jauhomadon kasvatus 

 

Markkinointityöpaja 3.6.2020 ja 15.6.2020

Markkinointityöpajassa käsiteltiin aihetta brändäys, brändäyksen rakentuminen sekä some-markkinointi. Kouluttajana työpajassa toimi Anu Karreinen Hurry Creativesta. Työpajasta tehdyt tallenteet löytät YouTubesta InsectSavo -hankkeen soittolistalta osoitteesta:  https://www.youtube.com/playlist?list=PLW7ogpoRfg7cMjEgtUCJM1W430VawmJSh

 

Hyönteiset tuotantoeläinten rehuna ja lemmikkien ravintona 23.9.2020

Syksyn 2020 ensimmäisessä työpajassa käsiteltiin aihetta hyönteiset tuotantoeläinten rehuna ja lemmikkien ravintona. Työpajassa oli kolme alustuspuheenvuoroa, joista tehtiin tallenteet. Linkit tallenteisiin alla. Alustuspuheenvuorojen jälkeen käydyistä keskusteluista ei ole tallennetta.

Hyönteiset rehuna ja hyönteisten rehut, lainsäädäntökatsaus. Tarja Root, Ruokavirasto.
Peltoniemen pieneläimet ja ruokinta hyönteisillä. Laura Leinonen Ylä-Savon ammattiopistolta esittelee hyönteisiä syövät lajit.
Hyönteiset tuotantoeläinten ja lemmikkieläinten ruokinnassa. Maija Karhapää, Luonnonvarakeskus.

 

Hyönteistuotteiden elintarviketurvallisuus ja ravitsemuksellinen laatu, 18.11.2020

Alla työpajan luentojen diat. Työpajasta ei ole saatavilla tallennetta.

Aija Viitaniemi, ChefBug
Sirkkaleivän tarina. Juhani Sibakov, Fazer
Hyönteiset, allergeenit. Minna Anthoni, Ruokavirasto
Hyönteisten mikrobiologinen laatu ja ravintosisältö. Kati Riekkinen, UEF
Hyönteiset elintarvikkeena EU:ssa - missä mennään uuselintarvikemenettelyssä. Anna Mizrahi, Ruokavirasto

Kiertotalous ja hyönteiset -työpaja 16.2.2021
Miten kiertotaloutta voidaan edistää hyönteisten avulla?

Katso työpajan tallenne tästä linkistä.
Työpajan puhujat (minuutti-kohta suluissa, josta puheenvuoro alkaa):
(00:00) Kuivamädätyksen hyödyntäminen sivutuotteiden käsittelyssä, Teija Rantala, Savonia-ammattikorkeakoulu
(15:30) Sivutuotteiden hyödyntäminen hyönteisten kasvatuksessa, Miika Tapio, Luonnonvarakeskus
(37:24) Hyönteistuotannon sivutuotteet lannoitteena, Merja Torniainen, Ruokavirasto
(58:15) Hyönteiset muovijätteen käsittelyssä, Niina Huikuri, Apila Group Oy AB


Hyönteiskasvatuksen teknologiset ratkaisut- työpaja 14.4.2021

Työpajassa käytiin läpi erilaisia kasvatusmenetelmiä sekä esimerkki ulkomailla tehtävästä kasvatuksesta ja menetelmistä Nicolas Braun esityksen kautta.

Leinonen, L. Hyönteiskasvatushuone Ysaolla

Entotek-hankkeen esitys hyönteisten kasvatuksen teknologioista. Esittäjä Tiina Siimekselä, Jamk. 

Esitys hyönteisten kasvatuksesta Buhler-yritykseltä (englanniksi). Esittäjä Nicolas Braun, Buhler.

 

Hyönteistalouden mahdollisuudet -työpaja  6.5.2021

Luentojen materiaalit työpajasta alla:

Markkinaselvitysten tuloksia ja hyönteistuotteiden tuotekehittely. Lemmikkieläintenomistajien, rehuteollisuuden, suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden halua käyttää hyönteisiä. Piia Kekkonen, Savonia-ammattikorkeakoulu

Tuotekehittely kuhnurintoukille ja jauhomadoille. Aistinvaraisen arvioinnin tuloksia, Piia Kekkonen Savonia-ammattikorkeakoulu

 Hyönteistalouden liiketoiminta alat, Tiina Wickman Viitala, Tampereen ammattikorkeakoulu

Hyönteistuotannon kannattavuuden laskenta; ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinennäkökulma, Leena Kärkkäinen Savonia-ammattikorkeakoulu

 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Lisää tietoa, Piia Kekkonen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Hankkeen toteuttajat

toteuttajat

Hankkeen rahoittajat ja sponsorit

rahoittajat