Materiaalit
Sivulta löydät tietoa työpajatyöskentelystä, ruokaohjeita sirkkaruokiin ja tietoa hankkeen tuloksista videoina ja materiaaleina.
1. Hyönteisten kasvatus ja laadun hallinta (video)
2. Reseptejä hyönteisruoista (video + ohjeet)
3. Laskuri hyönteistalouden kannattavuuden laskentaan (Excel-tiedosto)
4. Työpajatyöskentelyn tulokset (videotallenteet ja materiaalit)
1. Hyönteisten kasvatus ja laadun hallinta
Video hyönteisten kasvatuksesta ja laadun hallinnasta. Videolla käsitellään hyönteisten kasvatukseen ja laadun hallintaan liittyvistä asiosta, joita käytiin hankkeen aikana läpi:
Video hyönteisten kasvatuksesta ja laadun hallinnasta
2. Reseptejä hyönteisruoista
Reseptejä hyönteisruoan valmistukseen. Ohjeen laatinut Oulun Maa-ja kotitalousnaiset.
Sirkkanuudeliwok- Youtube -video
Sirkka-rieskalasagne Youtube-video
3. InsectSavo-hankkeelle laadittiin kannattavuuslaskuri, jota voi käyttää kannattavuuksien laskentaan hyönteistaloudessa. Laatijat Leena Kärkkäinen Savonia-ammattikorkeakoulu ja Jarkko Partanen.
Kannattavuuslaskuri hyönteistalouteen
Lisää tietoa voit kysyä Leena Kärkkäiseltä laskuriin liittyen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
4. Työpajatyöskentelystä
InsectSavo-hanke järjesti työpajan hyönteislajien kasvatuksesta 25.5.2020. Asiantuntijoina olivat Miika Tapio, Luonnonvarakeskus ja Laura Leinonen, Ylä-savon ammattiopisto.
Materiaalit työpajan asiantuntijapuheenvuoroista:
Miika Tapio: Mustasotilaskärpäsen kasvatus. Video Youtubessa (kesto 20min 58 s)
Miika Tapio: Hyönteisten ruokinta. Video Youtubessa (kesto 17 min 06 s)
Laura Leinosen luentomateriaali kotisirkan, kenttäsirkan ja jauhomadon kasvatuksesta:
Leinonen:Kotisirkan, kenttäsirkan ja jauhomadon kasvatus
Markkinointityöpaja 3.6.2020 ja 15.6.2020
Markkinointityöpajassa käsiteltiin aihetta brändäys, brändäyksen rakentuminen sekä some-markkinointi. Kouluttajana työpajassa toimi Anu Karreinen Hurry Creativesta. Työpajasta tehdyt tallenteet löytät YouTubesta InsectSavo -hankkeen soittolistalta osoitteesta: https://www.youtube.com/playlist?list=PLW7ogpoRfg7cMjEgtUCJM1W430VawmJSh
Hyönteiset tuotantoeläinten rehuna ja lemmikkien ravintona 23.9.2020
Syksyn 2020 ensimmäisessä työpajassa käsiteltiin aihetta hyönteiset tuotantoeläinten rehuna ja lemmikkien ravintona. Työpajassa oli kolme alustuspuheenvuoroa, joista tehtiin tallenteet. Linkit tallenteisiin alla. Alustuspuheenvuorojen jälkeen käydyistä keskusteluista ei ole tallennetta.
Hyönteiset rehuna ja hyönteisten rehut, lainsäädäntökatsaus. Tarja Root, Ruokavirasto.
Peltoniemen pieneläimet ja ruokinta hyönteisillä. Laura Leinonen Ylä-Savon ammattiopistolta esittelee hyönteisiä syövät lajit.
Hyönteiset tuotantoeläinten ja lemmikkieläinten ruokinnassa. Maija Karhapää, Luonnonvarakeskus.
Hyönteistuotteiden elintarviketurvallisuus ja ravitsemuksellinen laatu, 18.11.2020
Alla työpajan luentojen diat. Työpajasta ei ole saatavilla tallennetta.
Aija Viitaniemi, ChefBug
Sirkkaleivän tarina. Juhani Sibakov, Fazer
Hyönteiset, allergeenit. Minna Anthoni, Ruokavirasto
Hyönteisten mikrobiologinen laatu ja ravintosisältö. Kati Riekkinen, UEF
Hyönteiset elintarvikkeena EU:ssa - missä mennään uuselintarvikemenettelyssä. Anna Mizrahi, Ruokavirasto
Kiertotalous ja hyönteiset -työpaja 16.2.2021
Miten kiertotaloutta voidaan edistää hyönteisten avulla?
Katso työpajan tallenne tästä linkistä.
Työpajan puhujat (minuutti-kohta suluissa, josta puheenvuoro alkaa):
(00:00) Kuivamädätyksen hyödyntäminen sivutuotteiden käsittelyssä, Teija Rantala, Savonia-ammattikorkeakoulu
(15:30) Sivutuotteiden hyödyntäminen hyönteisten kasvatuksessa, Miika Tapio, Luonnonvarakeskus
(37:24) Hyönteistuotannon sivutuotteet lannoitteena, Merja Torniainen, Ruokavirasto
(58:15) Hyönteiset muovijätteen käsittelyssä, Niina Huikuri, Apila Group Oy AB
Hyönteiskasvatuksen teknologiset ratkaisut- työpaja 14.4.2021
Työpajassa käytiin läpi erilaisia kasvatusmenetelmiä sekä esimerkki ulkomailla tehtävästä kasvatuksesta ja menetelmistä Nicolas Braun esityksen kautta.
Leinonen, L. Hyönteiskasvatushuone Ysaolla
Entotek-hankkeen esitys hyönteisten kasvatuksen teknologioista. Esittäjä Tiina Siimekselä, Jamk.
Esitys hyönteisten kasvatuksesta Buhler-yritykseltä (englanniksi). Esittäjä Nicolas Braun, Buhler.
Hyönteiskasvatuksen teknologiset ratkaisut, tallenne (YouTube)
Hyönteistalouden mahdollisuudet -työpaja 6.5.2021
Luentojen materiaalit työpajasta alla:
Markkinaselvitysten tuloksia ja hyönteistuotteiden tuotekehittely. Lemmikkieläintenomistajien, rehuteollisuuden, suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden halua käyttää hyönteisiä. Piia Kekkonen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Hyönteistalouden liiketoiminta alat, Tiina Wickman Viitala, Tampereen ammattikorkeakoulu
Hyönteistalouden mahdollisuudet -työpaja, tallenne (YouTube)
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
Lisää tietoa, Piia Kekkonen
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.